1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. Ulusal Turunçgil Konseyi Adatüb’De Toplandı

Ulusal Turunçgil Konseyi ADATÜB’de toplandı

07.08.2016

UTK BAŞKANI KAÇMAZ; “2015-2016 SEZONUNDA İHRACAT GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 5 ARTTI”

Türkiye’nin yaş meyve sebze üretim ve ihracatı alanındaki en önemli örgütlenmelerinden birisi olan Ulusal Turunçgil Konseyi (UTK), 2016 yılının ilk yönetim kurulu toplantısını Adana Turunçgil Üreticileri Birliği’nde (ADATÜB) gerçekleştirdi. Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı açıklamada turunçgil ihracatının 2015 yılında, 2014’e oranla yüzde 5 arttığını söyledi. Kaçmaz, turinçgilde ihracat liderliğinin de mandalinada olduğunu kaydetti.

TURİNÇGİLDEKİ SORUNLAR TARTIŞILDI

Toplantıya, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, Başkan Yardımcısı Cengiz Gökçel, UTK Yönetim Kurulu Üyesi ve ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, ADATÜB Genel Sekreti Yaşar Özekenci, UTK Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ateş, Turgut Yeşiloğlu, Özden Özler, Atay İşimtekin, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Güçer Kafa ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Nihal Boşnak katıldı. Toplantıda turunçgil üretimindeki sorunlar ve öngörülen çözümler tartışıldı.

EN ÇOK MANDALİNA İHRAÇ EDİLDİ

Toplantıda açıklamada bulunan Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 2015-2016 ihracat sezonunda 938.288.921 kg turunçgil ihracatı gerçekleştirilerek bir önceki döneme göre %5 artış sağlandığını kaydetti. Kaçmaz, turunçgil ürünleri ihracat sıralamasında 458 bin ton ile mandalinanın ilk sırada yer aldığını, limonun 241 bin ton ile 2. sırada geldiğini bildirdi. 3. sırayı 170 bin ton ile portakalın takip ettiği bilgisini veren Kaçmaz, greyfurtun ise 67 bin ton ile 4. sırada olduğunu ifade etti.

DÜNYADA ÜRETİMDE 9, İHRACATTA 3’ÜNCÜYÜZ

Kaçmaz “Yaş meyve sebze üretim ve ihracatında en önemli grubu oluşturan turunçgil ürünlerinde ülkemiz, dünyada üretici ülkeler arasında 9. sırada, ihracatçı ülkeler arasında 3. sırada yer alarak, bu sektörde küresel bir oyuncu olduğunu bir kez daha göstermiştir” diye konuştu

TÜKETİM ALIŞKANLIĞI YARATMA PROJESİ

Toplantı’da 2023 ihracat hedeflerini de açıklayan Kemal Kaçmaz, “2023 ihracat hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Turunçgil sektörü olarak nihai hedeflerimiz arasında; turunçgil stratejik planın hazırlanması ve sektör paydaşlarının hizmetine sunulması, turunçgil sofralık tüketiminin yanı sıra endüstriyel tüketiminin artması konusunda da bir dizi çalışma yapılması var. Ayrıca 2016 yılında turunçgillerde tüketim alışkanlığı yaratmak amacı ile ilgili projelerin hayata geçirilmesi planlamaktayız” dedi.

ADATÜB’deki toplantıda, yapılması planlanan turunçgil zirvesi organizasyonu konusunda görüş alışverişinde bulunularak, turunçgil stratejik planı çalışmaları değerlendirildi.

2016-2017 sezonunda gerçekleştirilecek turunçgil ihracatı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılacak olan önerilerin de ele alındığı toplantıda, turunçgil üretim ve ihracatıyla ilgili sorunların çözümü konusundaki çalışmalar tartışıldı.

Diğer Haberler