Savaş uçağının düşürülmesiyle başlayan kriz sonrası Rusya’nın ithalatı durdurmasıyla zor günler yaşayan turunçgil üreticisini alınan önlemler ve alternatif pazar arayışları tatmin etmedi. Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, sektöre verilen desteklerin biraz nefes aldırsa da üreticinin ateşini söndürmediğini belirterek, “Dış ve iç pazara yönelik acil pratik çözümler üretilmesini bekliyoruz.” dedi.
Turunçgil ürünlerinin, Türkiye’nin yıllık 2 milyon ton olan yaş sebze ve meyve ihracatının yarısını oluşturduğuna dikkati çeken ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, bu nedenle Rusya kriziyle birlikte en çok canı yanı kesiminin narenciye üreticisi olduğunu söyledi. Yıllık 1 milyon 150 bin ton civarında rekoltenin gerçekleştiği Adana’da üretimin henüz yüzde 30’unun hasat edildiği dönemde krizin baş gösterdiğini hatırlatan Karabucak, “Üretimin en can alıcı noktasında bu krize yakalanan biz üreticiler, şu an dalında olan meyvelerin satışı, hasadı ve tahsilatı ile ilgili ciddi endişeler taşımaktayız. “dedi.
“ Bir de bunun yanında ‘Üreticilerin krizi fırsata çevirdiği’ şeklindeki haberleri okudukça canımız daha fazla yanmaktadır.”diyen ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, “Biz üreticiyiz. İhracat belli bir süre durabilir ya da küçülebilir ama ağaçtaki meyve üretimi duramaz. Bu sıkıntılı ortamda önümüzdeki yılın meyvesi için ağaçlarımızın bakım masrafları durmaksızın devam etmektedir. Üretimimizin devam edebilmesi için devletimizden direkt üreticiye yönelik acil çözümler beklemekteyiz. “ ifadelerini kullandı.
Turunçgil çiftçisinin kısa vadedeki başlıca çözüm yolunun “Üretim maliyetlerinde tasarruf yapmak olacağını” vurgulayan Karabucak, “ Buna bağlı olarak mevsimlik işçi istihdamında ciddi bir daralma olabileceğini düşünüyoruz. Artan işsizliğinde ülkemizde sosyal ve ekonomik huzursuzluk yaratmasından endişe etmekteyiz.” diye konuştu.
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, sektörle ilgili desteklerin bugün için ihracattaki sıkıntılara biraz nefes aldırmış olsa da konunun asıl mağduru olan üreticilerin ateşini söndürmediğini ifade etti.
Çözüm önerileri arasında sunulan alternatif pazarların Rusya’nın tüketiminin çok altında olduğunu kaydeden Karabucak, “2014 verilerine göre Adana’dan toplam 942 milyon dolarlık turunçgil ihracatı yapıldı. Rus pazarı ise bu alanda ihracatın vazgeçilmezi niteliğindedir. Alternatif olarak sunulan yeni pazarların açığı kapatacak büyüklükte olması çok önemlidir. Ayrıca iç pazar tüketimimiz de üretimin oldukça altında. Bu tüketimin artması için acil ve pratik çözümler üretilmeli. Pazarlanamayan ürünlerden dolayı üreticiler, üretim maliyetlerini karşılayamayacak ve kredi geri ödemelerinde sıkıntıya düşeceklerdir. Bu zor günlerde devletimizin, üreticisine elinden gelen tüm desteği vereceğine inanıyoruz.” dedi.
ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, iç pazar tüketimini arttırmak için de Hal Yasası yaptırımlarının gevşetilmesi, kamu spotu yayınlanması, kamu kuruluşlarında turunçgil tüketiminin teşvik edilmesi gibi önlemlerin çözüme, geçici de olsa katkı sağlayacağını bildirdi.